Kontaktni podatki

M-GRADNJE Štefan Medved s.p.
Medvedje brdo 62
5275 Godovič

  051 641 603

  stefan.medved [at] gmail.com

Zidarstvo, fasaderstvo, gradnja, obnove

 

Fasaderstvo Medved

GSM: 051 641 603
stefan.medved [at] gmail.com

Fasaderstvo

Fasaderstvo se ukvarja z zunanjim ovojem stavbe, ki ščiti notranjost pred zunanjimi vplivi. Izraz fasada izhaja iz francoske besede façade, pomeni pročelje, obraz, sprednjo stran česa. Kvalitetna izolacija stavbe pripomore, da so stroški ogrevanja nižji. Fasada je imela skozi čas precej bolj estetski poudarek kot danes, ko je izolacija stavbe v domeni ekonomičnosti, in sicer so zaradi prihranka energije stroški ogrevanja nižji tudi do 40 %, kar posledično pomeni tudi odgovornejši odnos človeka do narave.

Fasade izdelujemo v naslednjih regijah: Primorska, Ljubljana in Osrednja Slovenija, Notranjska. Za cenik fasad nas pokličite.

  • Fasadne plasti:

  • 1) lepilo za fasade
  • 2) izolacijska plošča
  • 3) lepilo za fasade
  • 4) armirna mreža
  • 5) osnovni premaz
  • 6) zaključni sloj

Namembnost fasade

Namembnost fasade je večplastna: v prvi vrsti je fasada toplotna zaščita, ki zavira toplotno prehajanje skozi ovoj stavbe in nastaja zaradi temperaturnih razlik med zunanjostjo in notranjostjo. Na to funkcijo se veže še izničevanje toplotnih mostov, toplotna zaščita pa je hkrati pomembna, da se v notranjosti stavbe ohranja toplotna stabilnost.

Poleg estetske funkcije fasade pripomore k zdravemu in udobnemu načinu bivanja dobra zvočna izolacija. Preprečevanje toplotnih mostov onemogoča nabiranje vlage v notranjosti in razrast mikroorganizmov ter plesni.

Fasadne plasti

V grobem bomo skušali opisati fasadne plasti. Kljub različni izbiri materialov, je fasada sestavljena večplastno. Pri izbiri fasadnih materialov je potrebno upoštevati več kriterijev, eden pomembnejših je zaščita, trdnost, vrsta podlage etc. Različne podlage narekujejo različen tip fasadne izolacije in s tem prilagojen izbor fasadnega lepila in materiala za zaključni sloj.

Lepilo za fasade

Lepilo za fasade izberemo glede na sestavo podlage in izbor izolacijske plošče. Za določen tip podlag je potrebno dodatno pritrjevanje izolacijskih plošč na podlago.

Izolacijske plošče

Na trgu se dobijo izolacijske plošče različnih materialov in debelin. Izbor izolacijskih plošč je najbolje prepustiti strokovnjaku, saj je izbira odvisna od podlage, ključnega pomena je razmerje med kvaliteto in ceno izolacijskega materiala.

Armirna mreža

Armirna mreža se uporablja kot vezni element, blaži napetosti in preprečuje preveliko raztezanje in krčenje, kar bi posledično privedlo do razpok na fasadi. Armirne mreže morajo biti alkalno odporne, saj so vgrajene v cementno lepilo.

Osnovni premaz

Osnovni premaz naredi podlago enovito vpojno in služi kot vezni element med zaključnim slojem in podlago.

Zaključni sloj

Vrhnja plast fasade je zaključni sloj. Za izdelavo ometa oz. fasade v splošnem mora biti suho vreme s temperaturo nad 5°C.

 
 
Kazalo
Kontakt

M-GRADNJE Štefan Medved s.p.
Medvedje brdo 62
5275 Godovič

  051 641 603

  stefan.medved [at] gmail.com

Poiščite nas na socialnih omrežjih

 

 
© M-GRADNJE Štefan Medved s.p. Spletne strani Ortobit.com